काल भैरव जी के 108 नाम | Bhairav ji ke 108 Naam – देते हैं यश, धन, सुख और सम्मान…

0

शिव पुराण के अनुसार अगहन माह के कृष्ण पक्ष की अष्टमी के दिन ही शिव जी के अंश काल भैरव का जन्म हुआ था। कालभैरव को भगवान शिव का दूसरा रुप कहा जाता है। मार्गशीर्ष कृष्ण अष्टमी के दिन देवो के देव महादेव ने काल भैरव के रूप में अवतार लिया था। काल भैरव भगवान महादेव का अत्यंत ही रौद्र, भयाक्रांत, वीभत्स, विकराल प्रचंड स्वरूप है। कहा जाता है की काल भैरव की पूजा-पाठ करने से सभी अनीष्टों का निवारण हो जाता है। यह भी माना जाता है की भैरव जी के 108 नामों को जपने से कई तरह की समस्याएं दूर हो जाती है और इन नामों को जरुर पढ़ना चाहिए। लेकिन अगर आप इन नामों के आगे ‘ह्रीं’ बीजयुक्त 108 नामों का जाप करेंगे तो आपको इसका अत्यधिक लाभ प्राप्त होगा। आइए जानते हैं काल भैरव के 108 नाम…

1. ॐ भैरवाय नमः।
2. ॐ भूतनाथाय नमः।
3. ॐ भूतात्मने नमः।
4. ॐ भूतभावनाय नमः।
5. ॐ क्षेत्रज्ञाय नमः।

6. ॐ क्षेत्रपालाय नमः।
7. ॐ क्षेत्रदाय नमः।
8. ॐ क्षत्रियाय नमः।
9. ॐ विराजे नमः।
10. ॐ श्मशानवासिने नमः।

11. ॐ मांसाशिने नमः।
12. ॐ खर्पराशिने नमः।
13. ॐ स्मरान्तकाय नमः।
14. ॐ रक्तपाय नमः
15. ॐ पानपाय नमः।

16. ॐ सिद्धाय नमः।
17. ॐ सिद्धिदाय नमः।
18. ॐ सिद्धिसेविताय नमः।
19. ॐ कङ्कालाय नमः।
20. ॐ कालशमनाय नमः।

21. ॐ कलाकाष्ठातनवे नमः।
22. ॐ कवये नमः।
23. ॐ त्रिनेत्राय नमः।
24. ॐ बहुनेत्राय नमः।
25. ॐ पिङ्गललोचनाय नमः।

26. ॐ शूलपाणये नमः।
27. ॐ खड्गपाणये नमः।
28. ॐ कङ्कालिने नमः।
29. ॐ धूम्रलोचनाय नमः।
30. ॐ अभीरवे नमः।

31. ॐ भैरवीनाथाय नमः।
32. ॐ भूतपाय नमः।
33. ॐ योगिनीपतये नमः।
34. ॐ धनदाय नमः।
35. ॐ धनहारिणे नमः।

36. ॐ धनवते नमः।
37. ॐ प्रतिभानवते नमः।
38. ॐ नागहाराय नमः।
39. ॐ नागकेशाय नमः।
40. ॐ व्योमकेशाय नमः।

41. ॐ कपालभृते नमः।
42. ॐ कालाय नमः।
43. ॐ कपालमालिने नमः।
44. ॐ कमनीयाय नमः।
45. ॐ कलानिधये नमः।

46. ॐ त्रिलोचनाय नमः।
47. ॐ ज्वलन्नेत्राय नमः।
48. ॐ त्रिशिखिने नमः।
49. ॐ त्रिलोकपाय नमः।
50. ॐ त्रिनेत्रतनयाय नमः।

51. ॐ डिम्भाय नमः।
52. ॐ शान्ताय नमः।
53. ॐ शान्तजनप्रियाय नमः।
54. ॐ बटुकाय नमः।
55. ॐ बहुवेषाय नमः।

56. ॐ खट्वाङ्गवरधारकाय नमः।
57. ॐ भूताध्यक्षाय नमः।
58. ॐ पशुपतये नमः।
59. ॐ भिक्षुकाय नमः।
60. ॐ परिचारकाय नमः।

61. ॐ धूर्ताय नमः।
62. ॐ दिगम्बराय नमः।
63. ॐ शौरिणे नमः।
64. ॐ हरिणाय नमः।
65. ॐ पाण्डुलोचनाय नमः।

66. ॐ प्रशान्ताय नमः।
67. ॐ शान्तिदाय नमः।
68. ॐ सिद्धाय नमः।
69. ॐ शङ्करप्रियबान्धवाय नमः।
70. ॐ अष्टमूर्तये नमः।

71. ॐ निधीशाय नमः।
72. ॐ ज्ञानचक्षुषे नमः।
73. ॐ तपोमयाय नमः।
74. ॐ अष्टाधाराय नमः।
75. ॐ षडाधाराय नमः।

76. ॐ सर्पयुक्ताय नमः।
77. ॐ शिखीसख्ये नमः।
78. ॐ भूधराय नमः।
79. ॐ भूधराधीशाय नमः।
80. ॐ भूपतये नमः।

81. ॐ भूधरात्मजाय नमः।
82. ॐ कङ्कालधारिणे नमः।
83. ॐ मुण्डिने नमः।
84. ॐ नागयज्ञोपवीतकाय नमः।
85. ॐ जृम्भणाय नमः।

86. ॐ मोहनाय नमः।
87. ॐ स्तम्भिने नमः।
88. ॐ मारणाय नमः।
89. ॐ क्षोभणाय नमः।
90. ॐ शुद्धाय नमः।

91. ॐ नीलाञ्जनप्रख्याय नमः।
92. ॐ दैत्यघ्ने नमः।
93. ॐ मुण्डभूषिताय नमः।
94. ॐ बलिभुजे नमः।’
95. ॐ बलिभुङ्नाथाय नमः।

96. ॐ बालाय नमः।
97. ॐ बालपराक्रमाय नमः।
98. ॐ सर्वापत्तारणाय नमः।
99. ॐ दुर्गाय नमः।
100. ॐ दुष्टभूतनिषेविताय नमः।

101. ॐ कामिने नमः।
102. ॐ कलानिधये नमः।
103. ॐ कान्ताय नमः।
104. ॐ कामिनीवशकृद्वशिने नमः।
105. ॐ सर्वसिद्धिप्रदाय नमः।

106. ॐ वैद्याय नमः।
107. ॐ प्रभवे नमः।
108. ॐ विष्णवे नमः।

विदेशों में बसे कुछ हिंदू स्वजनों के आग्रह पर काल भैरव के 108 नाम (Kaal Bhairav Ke 108 Naam) को हम रोमन में भी प्रस्तुत कर रहे हैं। हमें आशा है कि वे इससे अवश्य लाभान्वित होंगे।

1. oṃ bhairavāya namaḥ।
2. oṃ bhūtanāthāya namaḥ।
3. oṃ bhūtātmane namaḥ।
4. oṃ bhūtabhāvanāya namaḥ।
5. oṃ kṣetrajñāya namaḥ।

6. oṃ kṣetrapālāya namaḥ।
7. oṃ kṣetradāya namaḥ।
8. oṃ kṣatriyāya namaḥ।
9. oṃ virāje namaḥ।
10. oṃ śmaśānavāsine namaḥ।

11. oṃ māṃsāśine namaḥ।
12. oṃ kharparāśine namaḥ।
13. oṃ smarāntakāya namaḥ।
14. oṃ raktapāya namaḥ।
15. oṃ pānapāya namaḥ।

16. oṃ siddhāya namaḥ।
17. oṃ siddhidāya namaḥ।
18. oṃ siddhisevitāya namaḥ।
19. oṃ kaṅkālāya namaḥ।
20. oṃ kālaśamanāya namaḥ।

21. oṃ kalākāṣṭhātanave namaḥ।
22. oṃ kavaye namaḥ।
23. oṃ trinetrāya namaḥ।
24. oṃ bahunetrāya namaḥ।
25. oṃ piṅgalalocanāya namaḥ।

26. oṃ śūlapāṇaye namaḥ।
27. oṃ khaḍgapāṇaye namaḥ।
28. oṃ kaṅkāline namaḥ।
29. oṃ dhūmralocanāya namaḥ।
30. oṃ abhīrave namaḥ।

31. oṃ bhairavīnāthāya namaḥ।
32. oṃ bhūtapāya namaḥ।
33. oṃ yoginīpataye namaḥ।
34. oṃ dhanadāya namaḥ।
35. oṃ dhanahāriṇe namaḥ।

36. oṃ dhanavate namaḥ।
37. oṃ pratibhānavate namaḥ।
38. oṃ nāgahārāya namaḥ।
39. oṃ nāgakeśāya namaḥ।
40. oṃ vyomakeśāya namaḥ।

41. oṃ kapālabhṛte namaḥ।
42. oṃ kālāya namaḥ।
43. oṃ kapālamāline namaḥ।
44. oṃ kamanīyāya namaḥ।
45. oṃ kalānidhaye namaḥ।

46. oṃ trilocanāya namaḥ।
47. oṃ jvalannetrāya namaḥ।
48. oṃ triśikhine namaḥ।
49. oṃ trilokapāya namaḥ।
50. oṃ trinetratanayāya namaḥ।

51. oṃ ḍimbhāya namaḥ।
52. oṃ śāntāya namaḥ।
53. oṃ śāntajanapriyāya namaḥ।
54. oṃ baṭukāya namaḥ।
55. oṃ bahuveṣāya namaḥ।

56. oṃ khaṭvāṅgavaradhārakāya namaḥ।
57. oṃ bhūtādhyakṣāya namaḥ।
58. oṃ paśupataye namaḥ।
59. oṃ bhikṣukāya namaḥ।
60. oṃ paricārakāya namaḥ।

61. oṃ dhūrtāya namaḥ।
62. oṃ digambarāya namaḥ।
63. oṃ śauriṇe namaḥ।
64. oṃ hariṇāya namaḥ।
65. oṃ pāṇḍulocanāya namaḥ।

66. oṃ praśāntāya namaḥ।
67. oṃ śāntidāya namaḥ।
68. oṃ siddhāya namaḥ।
69. oṃ śaṅkarapriyabāndhavāya namaḥ।
70. oṃ aṣṭamūrtaye namaḥ।

71. oṃ nidhīśāya namaḥ।
72. oṃ jñānacakṣuṣe namaḥ।
73. oṃ tapomayāya namaḥ।
74. oṃ aṣṭādhārāya namaḥ।
75. oṃ ṣaḍādhārāya namaḥ।

76. oṃ sarpayuktāya namaḥ।
77. oṃ śikhīsakhye namaḥ।
78. oṃ bhūdharāya namaḥ।
79. oṃ bhūdharādhīśāya namaḥ।
80. oṃ bhūpataye namaḥ।

81. oṃ bhūdharātmajāya namaḥ।
82. oṃ kaṅkāladhāriṇe namaḥ।
83. oṃ muṇḍine namaḥ।
84. oṃ nāgayajñopavītakāya namaḥ।
85. oṃ jṛmbhaṇāya namaḥ।

86. oṃ mohanāya namaḥ।
87. oṃ stambhine namaḥ।
88. oṃ māraṇāya namaḥ।
89. oṃ kṣobhaṇāya namaḥ।
90. oṃ śuddhāya namaḥ।

91. oṃ nīlāñjanaprakhyāya namaḥ।
92. oṃ daityaghne namaḥ।
93. oṃ muṇḍabhūṣitāya namaḥ।
94. oṃ balibhuje namaḥ।
95. oṃ balibhuṅnāthāya namaḥ।

96. oṃ bālāya namaḥ।
97. oṃ bālaparākramāya namaḥ।
98. oṃ sarvāpattāraṇāya namaḥ।
99. oṃ durgāya namaḥ।
100. oṃ duṣṭabhūtaniṣevitāya namaḥ।

101. oṃ kāmine namaḥ।
102. oṃ kalānidhaye namaḥ।
103. oṃ kāntāya namaḥ।
104. oṃ kāminīvaśakṛdvaśine namaḥ।
105. oṃ sarvasiddhipradāya namaḥ।

106. oṃ vaidyāya namaḥ।
107. oṃ prabhave namaḥ।
108. oṃ viṣṇave namaḥ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *